7 września 2012

Tarta malinowo-cytrynowa z białą czekoladą

Pewnego dnia Poślubiony przyniósł do domu pojemniczek malin. Długo się zastanawiałam, co mogłabym z nich zrobić. Miały być lody, dżem, koktajl albo brownie z malinami. Ale po natknięciu się na ten przepis, wszystkie poprzednie pomysły poległy w gruzach. I nie żałuje. To jest to ciasto, które za mną "chodziło" od dawna. Tarta na kruchym spodzie, jest bardzo lekka, po prostu rozpływa się w ustach i do tego dodatek białej czekolady - niebo w gębie. Jeśli obawiasz się, że będzie za dużo kwaśnego (a wcale nie będzie, tak gwarantowała autorka przepisu i tak w rzeczywistości było, ale jeśli się obawiasz...) zamiast kremu cytrynowego zrób waniliowy, tarta też będzie wyśmienita! 

Składniki (na tartę 22-23cm):
* ciasto:
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 100g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo cukru z prawdziwą wanilią)
* krem cytrynowy:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 75ml (1/3 szklanki) soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany 36%
* polewa malinowa:
- 500g malin
- 2 płaskie łyżki żel-fixu "3 w 1"
Ciasto:
Żółtko utrzeć z masłem i ekstraktem. Dodać mąkę i ugnieść jednolite ciasto.
Ciastem wyłożyć formę na tartę, nakłuć spód widelcem i wstawić na godzinę do lodówki lub na 15 minut do zamrażalnika. Piekarnik ustawić na 180°C. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi ew. fasolą. Piec 20 minut lub do zezłocenia brzegów (które wcześniej zostały przykryte papierem). Po tym czasie zdjąć papier z kulkami/fasolą i podpiec jeszcze 5 min. Odstawić do ostygnięcia.

Krem:
Jajka delikatnie ubić, tylko do ich połączenia. Dodać cukier i sok z cytryny i utrzeć na puszystą masę. Dodać śmietankę i miksować jeszcze 5-10 minut.
Tartę napełnić kremem i wstawić do piekarnika (180°C) i piec 20min, do momentu, kiedy środek ciasta będzie lekko drżący a brzegi będą miał konsystencje stałą. Ostudzić.

Polewa malinowa:
Do garnuszka wlać tylko tyle wody, aby jedynie przykryła dno. Włożyć maliny, zagotuj i dodaj żel-fix. Delikatnie wymieszać, tak aby kilka malin zostało w całości. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Następnie przelać polewę na tartę. Ostudzić.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (metalowa miska na garnku z gotującą się wodą, uważać, żeby miska nie dotykała wody). Polać ciasto wg własnego upodobania.

Tartę przechowywać w lodówce. Ciasto wyjąć z lodówki minimum 20 minut przed podaniem, aby czekolada nabrała pokojowej temperatury. (inaczej będzie problem z pokrojeniem, ew. pokroić tartę przed włożeniem do lodówki).

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Jakie śliczne ciasto :-) I jakie cudnie kolorowe!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio robiłam muffiny z tych trzech składników (maliny, cytryna i biała czekolada)...połączenie jest obłędne...twoja tarta wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. cudna tarta, pieknie wygląda a jak musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robi wrażenie.
    Wyróżniłam Cię do Versatile Blogger Award:)
    Zobaczcie tutaj:
    http://wkadrzesmaku.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html

    Pozdrawiam
    Karina

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.