Pewnego dnia Poślubiony przyniósł do domu pojemniczek malin. Długo się zastanawiałam, co mogłabym z nich zrobić. Miały być lody, dżem, koktajl albo brownie z malinami. Ale po natknięciu się na ten przepis, wszystkie poprzednie pomysły poległy w gruzach. I nie żałuje. To jest to ciasto, które za mną "chodziło" od dawna. Tarta na kruchym spodzie, jest bardzo lekka, po prostu rozpływa się w ustach i do tego dodatek białej czekolady - niebo w gębie. Jeśli obawiasz się, że będzie za dużo kwaśnego (a wcale nie będzie, tak gwarantowała autorka przepisu i tak w rzeczywistości było, ale jeśli się obawiasz...) zamiast kremu cytrynowego zrób waniliowy, tarta też będzie wyśmienita!
Składniki (na tartę 22-23cm):
* ciasto:
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 100g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo cukru z prawdziwą wanilią)
* krem cytrynowy:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 75ml (1/3 szklanki) soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany 36%
* polewa malinowa:
- 500g malin
- 2 płaskie łyżki żel-fixu "3 w 1"
Ciasto:
Żółtko utrzeć z masłem i ekstraktem. Dodać mąkę i ugnieść jednolite ciasto.
Ciastem wyłożyć formę na tartę, nakłuć spód widelcem i wstawić na godzinę do lodówki lub na 15 minut do zamrażalnika. Piekarnik ustawić na 180°C. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi ew. fasolą. Piec 20 minut lub do zezłocenia brzegów (które wcześniej zostały przykryte papierem). Po tym czasie zdjąć papier z kulkami/fasolą i podpiec jeszcze 5 min. Odstawić do ostygnięcia.
Krem:
Jajka delikatnie ubić, tylko do ich połączenia. Dodać cukier i sok z cytryny i utrzeć na puszystą masę. Dodać śmietankę i miksować jeszcze 5-10 minut.
Tartę napełnić kremem i wstawić do piekarnika (180°C) i piec 20min, do momentu, kiedy środek ciasta będzie lekko drżący a brzegi będą miał konsystencje stałą. Ostudzić.
Polewa malinowa:
Do garnuszka wlać tylko tyle wody, aby jedynie przykryła dno. Włożyć maliny, zagotuj i dodaj żel-fix. Delikatnie wymieszać, tak aby kilka malin zostało w całości. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Następnie przelać polewę na tartę. Ostudzić.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (metalowa miska na garnku z gotującą się wodą, uważać, żeby miska nie dotykała wody). Polać ciasto wg własnego upodobania.
Tartę przechowywać w lodówce. Ciasto wyjąć z lodówki minimum 20 minut przed podaniem, aby czekolada nabrała pokojowej temperatury. (inaczej będzie problem z pokrojeniem, ew. pokroić tartę przed włożeniem do lodówki).
Smacznego!
Żółtko utrzeć z masłem i ekstraktem. Dodać mąkę i ugnieść jednolite ciasto.
Ciastem wyłożyć formę na tartę, nakłuć spód widelcem i wstawić na godzinę do lodówki lub na 15 minut do zamrażalnika. Piekarnik ustawić na 180°C. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi ew. fasolą. Piec 20 minut lub do zezłocenia brzegów (które wcześniej zostały przykryte papierem). Po tym czasie zdjąć papier z kulkami/fasolą i podpiec jeszcze 5 min. Odstawić do ostygnięcia.
Krem:
Jajka delikatnie ubić, tylko do ich połączenia. Dodać cukier i sok z cytryny i utrzeć na puszystą masę. Dodać śmietankę i miksować jeszcze 5-10 minut.
Tartę napełnić kremem i wstawić do piekarnika (180°C) i piec 20min, do momentu, kiedy środek ciasta będzie lekko drżący a brzegi będą miał konsystencje stałą. Ostudzić.
Polewa malinowa:
Do garnuszka wlać tylko tyle wody, aby jedynie przykryła dno. Włożyć maliny, zagotuj i dodaj żel-fix. Delikatnie wymieszać, tak aby kilka malin zostało w całości. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Następnie przelać polewę na tartę. Ostudzić.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (metalowa miska na garnku z gotującą się wodą, uważać, żeby miska nie dotykała wody). Polać ciasto wg własnego upodobania.
Tartę przechowywać w lodówce. Ciasto wyjąć z lodówki minimum 20 minut przed podaniem, aby czekolada nabrała pokojowej temperatury. (inaczej będzie problem z pokrojeniem, ew. pokroić tartę przed włożeniem do lodówki).
Smacznego!
Jakie śliczne ciasto :-) I jakie cudnie kolorowe!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Przepiekne!
OdpowiedzUsuńostatnio robiłam muffiny z tych trzech składników (maliny, cytryna i biała czekolada)...połączenie jest obłędne...twoja tarta wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje
OdpowiedzUsuńcudna tarta, pieknie wygląda a jak musi smakować :)
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie.
OdpowiedzUsuńWyróżniłam Cię do Versatile Blogger Award:)
Zobaczcie tutaj:
http://wkadrzesmaku.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html
Pozdrawiam
Karina
Ale PIĘKNA!!! wygląda imponująco!!!
OdpowiedzUsuń