31 stycznia 2013

Pełnoziarniste owsiane ciastka z żurawiną i słonecznikiem

U W I E L B I A M ! ! ! Są to moje najlepsze owsiane ciastka ever! W wersji XL, ale to kwestia gustu ;) Mega sycące, nie za słodkie, z mąki pełnoziarnistej, z żurawiną i słonecznikiem. Niebo w gębie! Do tego kubek kawy lub gorącej czekolady i odpływam ;) Mojemu Mężowi tak zasmakowały, że po upieczeniu, zjadł 4 sztuki xl - a sam mówi, że za słodyczami nie przepada ;) Polecam!


Składnik (na 10 dużych ciastek):
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka płatków owsianych (prażone*)
- 100g miękkiego masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki słonecznika (prażonego*)
- 2-3 łyżki suszonej żurawiny
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- polewa z gorzkiej czekolady (opcjonalnie)



Mąkę, sodę i cukier wsypać do miski. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy i masło i zacząć wyrabiać. Dodać uprażone płatki owsiane (ciepłe) i uprażony słonecznik (ciepły). Wyrobić, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Pod koniec dodać żurawinę i jeszcze chwilę wyrabiać.
Z ciasta formować kulki (w zależności od upodobania, ja formowałam wielkości trochę większej niż piłeczka do golfa, tak, że na 1 blasze zmieściło mi się 9 sztuk) i układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając.
Piekarnik nagrzać do 180C i piec ciastka przez 20-25 minut (mniejsze 15-20 minut).
Jeszcze ciepłe, delikatnie polać, rozpuszczoną na parze, gorzką czekoladą.
Przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia.

Smacznego!

* ziarna słonecznika/płatki owsiane wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię i podsmażać je ok 5-8 min, uważając, żeby nie przypalić

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam owsiane ciastka, też bym była zachwycona:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham te ciacha i tez koniecznie w wersji XL :)
    a prażony słonecznik świetny dodatek!

    OdpowiedzUsuń
  3. z kwestii technicznych, na którym poziomie pieczemy i jaka opcja piekarnika? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę wszystko na środkowym poziomie z termoobiegiem, chyba, że jest inaczej, to piszę w treści :)

      Usuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.