Zaskakująca odmiana tradycyjnego kawowego tiramisu (klik). Dla miłośników cytrynowych smaków. Nam smakowało, chociaż pierwsza łyżeczka trochę nam buzię wykręciło. Ale po leżakowaniu całej nocy w lodówce, tiramisu nabrało idealnego cytrynowego smaku. A my tak lubimy. Dodatkowo plus za brak jajek w przepisie :) Spróbujcie i wybierzcie swoje ulubione tiramisu.
Składniki:
- podłużne biszkopty
- 150g mascarpone
- 100ml śmietany kremówki (30%)
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek lemon curd (przepis klik)
- kakao
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać 2 łyżki lemon curd'u i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietanę.
Na dno keksówki ułożyć podłużne biszkopty, na to 2 łyżki lemon crud'u i połowę masy śmietanowo-mascarponowej. Następnie znowu biszkopty, lemon curd, masa śmietanowo-mascarponowa. Wierzch tiramisu posypać kakao. Wstawić do lodówki na min.3 godziny (najlepiej na całą noc, aby biszkopty nasiąkły i nie były twarde).
Smacznego!
* dla ekstramalnych miłośników cytryny - biszkopty, przed położeniem lemon curd'u nasączyć sokiem z cytryny.
Wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWyszło Ci wspaniale :)
OdpowiedzUsuńSuper!! Coś dla mnie, bo nie lubię kawy ;)
OdpowiedzUsuńOch, ale bym takie tiramisu zjadła! :)
OdpowiedzUsuńCzy z tym "lemon crud'e" to po ludzku, nie chodzi przypadkiem o Lemon curd? Gratuluję pomysłu na orginalne tiramisu.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTak, nastąpiła mała literówka. Już poprawiłam :)
każde tiramisu jest przepyszne;)
OdpowiedzUsuńTiramisu mnie dzisiaj prześladuje, to chyba znak, że muszę jakieś popełnić ;)
OdpowiedzUsuńUcieszyłam się na samą myśl o przepisie na tiramisu z lemon curd bez jajek. Niestety, ale lemon curd zawiera jajka. Cóż będę szukać dalej.
OdpowiedzUsuńUcieszyłam się na samą myśl o przepisie na tiramisu z lemon curd bez jajek. Niestety, ale lemon curd zawiera jajka. Cóż będę szukać dalej.
OdpowiedzUsuń