11 stycznia 2013

Makowe ciasto, ciasto z makiem

Ciasto delikatne w smaku, puszyste i do tego z makiem. Jeśli nie macie jeszcze przesytu maku, po Świętach - polecam z czystym sumieniem. Niestety w domu miałam tylko mielony mak, więc ciasto wyszło z wyglądu jak zakalcowate - a wcale zakalcem nie było. Oczywiście, wygląd nie wpłynął na jego smak. Polecam!

Składniki:
- 250 g masła
- 300g mąki pszennej
- 250g cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka maku niemielonego
- 1 szklanka mleka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker


Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając pod koniec ubijania, po jednym żółtku (uważając, aby masło się nie ścięło). Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mak, mleko i aromat. Wymieszać do połączenia składników. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 40 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

* przepis pochodzi z bloga 'Gary i Ja'

____________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/


2 komentarze:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.