22 lutego 2013

Ciabata

Moje pierwsze w życiu ciabaty. Uwielbiam tego rodzaju pieczywo. Najlepiej smakuje mi z masłem i ze świeżym malinowym pomidorem! Ahhhh rozmarzyłam się ;) Miały być na niedzielne śniadanie, niestety wyszły na kolację. Podczas zagniatania ciasta, powiedziałam Mężowi, że gdybym wiedziała, że robi się je tak długo - nie wiem czy zdecydowałabym się na ich pieczenie. Ale nie żałuję! W smaku są idealne i do tego aromat suszonych pomidorów
Jeśli zdecydujecie się na ich pieczenie, pamiętajcie, że zaczyn należy zrobić najlepiej dzień przed (na noc) i później będziecie potrzebować jeszcze min.4,5h na ich wyrośnięcie.



Składniki:
* zaczyn:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 ml wody
- 1/8 łyżeczki świezych drożdży (wielkości ziarenka groszku zielonego)
* ciasto:
- 435g mąki pszennej (2 szklanki + 10 łyżek)
- 200ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- posiekane suszone pomidory/zioła/duszona cebulka/ser


W misce wymieszać na gładko wszystkie składniki na zaczyn, przykryć go ściereczką i odstawić go na 12-16h w ciepłe miejsce (najlepiej na noc).

Wyrośnięty zaczyn po 16h.

Po tym czasie, wszystkie pozostałe składniki, oprócz dodatków, umieścić w misce i zagniatać na wolnych obrotach, przez 3 minuty (w razie konieczności dodać wodę lub mąkę, tak aby ciasto było jednolite, bardziej luźne i lepiące się). Następnie zwiększyć obroty i wyrabiać jeszcze 3-4 minuty. Następnie dodać ulubione dodatki i równomiernie rozprowadzić w cieście.
Ciasto odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce, składając je po 1,5 i 3 godzinach.
Stolnice oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i uformować z niego prostokąt. Ostrym nożem pokroić na bułeczki lub podłużne chlebki.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 1,5h (do podwojenia objętości).
Piec 10 minut w 220C, następnie zmniejszyć temperaturę do 190C i piec jeszcze 10-15 minut.

Smacznego!

 
*przepis pochodzi z bloga 'Cioccolatogatto' 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam ciabate, jeszcze taka letnia z maslem sola i pomidorem mmmmmm pycha :)

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.