27 lutego 2013

Drożdżowe bułeczki - ślimaczki z pieczarkami i żółtym serem

Uwielbiam pieczarki! Najchętniej dodawałabym je do wszystkiego. Dzisiejszy przepis na drożdżowe ślimaczki z pieczarkami, idealnie sprawdzi się na "domówkę" czy jako przystawka do obiadu - np. do czerwonego barszczyku. Smakują wyśmienicie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!
Z podanego przepisu wychodzi sporo ślimaczków, więc możemy śmiało je zamrażać (o ile Wam coś zostanie ;) - u nas kilka zostało pochłoniętych, zaraz po wyjęciu z piekarnika, czym później odpokutował mój Mąż :( Nikt by się nie oparł, skoro zapach i smak był obłędny? ;)).
Składniki:
* ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 30g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru

* farsz:
- 1 kg pieczarek
- 100g żółtego sera
- 2 jajka
- sól, pieprz


Z drożdży, cukru i mleka (delikatnie podgrzać) zrobić zaczyn i odstawić, aby "ruszył".
Mąkę przesiać do miski. Dodać zaczyn, jajka, olej, sól i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto ( w razie konieczności dodać mleko lub mąkę).
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut.

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Dodać starty na grubych oczkach ser żółty i surowe jajko plus żółtko. Dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki, prostokątny placek. Wyłożyć farsz i zwinąć w roladę (zwijać od dłuższego boku). Roladę przykryć i zostawić (końcówką ciasta od spodu - patrz zdjęcie 3 i 4 :)) na 15 minut do wyrośnięcia.
Następnie pokroić ją w 1,5-2 cm plastry i delikatnie przenosić je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.


Każdą roladkę posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20-25min.
Wystudzić na kratce.

Smacznego!

  
* przepis pochodzi z bloga 'Szalonapatelnia'
** przepis zawiera lokowanie produktu firmy Kamis



3 komentarze:

  1. Tego typu wypieki są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A w wersji mięsnej? Co dodać co lepsze boczek? Czy kiełbasa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To i to będzie dobre :) jeśli boczek to polecam go przesmażyć na patelni :)

      Usuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.