Dzisiaj tłusty czwartek! Jeśli nie macie czasu, na odczekanie, aby ciasto na racuchy Wam wyrosło, polecam ten przepis. Nie zawiera on drożdży, dlatego też można piec racuchy od razu po wymieszaniu składników. Przepis ten dostałam od Mamy, a Ona od swojej Koleżanki z pracy, a ta Koleżanka od... można by tak wymieniać i wymieniać. Jak widać, przepis ten jest bardzo popularny, a więc bardzo smaczny! Racuchy wychodzą bardzo delikatne i rozpływają się w ustach.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie serka homogenizowanego (150g)
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka spirytusu/octu
- szczypta soli
- 1 litr oleju do smażenia
Przed przygotowaniem racuchów zapoznaj się z moimi miarkami.
Wszystkie składniki (oprócz oleju) umieścić w misce i utrzeć gładką masę.
Na rozgrzany olej, kłaść łyżką, racuszki. Smażyć jak pączki.
Po usmażeniu, układać racuszki na ręczniku papierowym, w celu odsączenia tłuszczu.
Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
małe pyszności :)
OdpowiedzUsuńPiękne te pączusie! :-) I jakie apetyczne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Widziałam podobne na MW i na pewno wypróbuję. Śliczne te Twoje:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie widziałam po opublikowaniu w poniedziałek przepisu na mini pączki z ricottą ;) A zastanawiałam się, które pierwsze opublikować ;) hehhee
UsuńNie mogłam znaleźć tego przepisu. Pamiętam smak tych racuszków jeszcze z wczesnych lat szkolnych. Serdecznie dziekuję :)
OdpowiedzUsuńHmm, no to teraz mam rozkminę, które pączuszki upiec ;)
OdpowiedzUsuńA czy te można obtoczyć w cukrze pudrze, czy za słodkie będą??
i w tym roku bedą u mnie , pycha !!dam znać jak wyszły
OdpowiedzUsuńTłusty czwartek dopiero w czwartek będzie, ale przepis na pewno przyda się wcześniej :3
OdpowiedzUsuń