6 lutego 2018

Bułki cebulowe z makiem

Pyszne, puszyste cebulowe bułeczki. Można je zrobić na dwa sposoby - pierwsze wyrabiacie ciasto i wstawiacie na noc do lodówki, drugi - wyrabiacie ciasto i odstawiacie na godzinę do wyrośnięcie i pieczecie. Bułeczki są puszyste i cebulowe - czyli tak jak najbardziej lubimy. Cebula i czosnek nam nie straszny ;)

Składniki (na 5 bułek wielkości kajzerki):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży (8g świeżych)
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko małe

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z całą ilością oleju. Wystudź.
Do misy miksera wsyp mąkę, drożdże, sól, wodę i wystudzoną cebulę (razem z olejem). Wyrób elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości  lub przykryj folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto podziel na 5 sztuk. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp makiem.
Bułki piecz 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 C (bez termoobiegu).
Upieczone bułki wystudź na kratce.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Super, bułki pierwsza klasa! Bardzo lubię chleb cebulowy, więc bułki na pewno też skradłyby moje podniebienie :D

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.