24 czerwca 2013

Konfitura z truskawek

Moja pierwsza w życiu konfitura i już wiem, że nie ostatnia. Jednak co domowe to domowe ;) i wszystkie sklepowe konfitury mogą się schować ;) Niestety pracy sporo, tzn może i nie sporo, tylko czasowo trochę nam zajmie zrobienie tej konfitury. Ale uwierzcie mi - warto. Jeśli nie macie 3 h na smażenie konfitury, możecie spokojnie rozbić to na 3 dni (po 1 godzinie) i też wyjdzie. Ja akurat zaczęłam ją robić pod wieczór i udało mi się ją przygotować w jeden dzień. 
Radzę Wam zacząć robić konfiturę, bo nie wiadomo ile czasu jeszcze truskawki będą dostępne na rynku.

Składniki (na 1 słoiczek):
- 1 kg truskawek odszypułkowanych
- 1 szklanka cukru (lub więcej - w zależności jak słodką konfiturę chcecie uzyskać)
- 1 laska wanilii cała
- sok z połowy małej cytryny


 



Wszystkie składniki umieścić w garnku/patelni z grubym spodem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i smażyć przez 3h, co jakiś czas mieszając (smażymy bez przykrycia*).
Gorącą konfiturę** przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić i odstawić do wystudzenia.

Smacznego!




* dzięki temu, że nie przykryjemy konfitury, woda ładnie odparuje i konfitura nabierze konsystencji
** jak sprawdzić, ze konfitura jest już gotowa? Do zamrażalki wsadzić talerzyk i porządnie go schłodzić. Na schłodzony talerzyk wyłożyć łyżkę konfitury. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - konfitura gotowa.

6 komentarzy:

  1. niestety zjadam wszystkie truskawki - jeszcze nie robiłam konfitury - dzemu

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam :) Szkoda tylko, że tak mało tej konfiturki wychodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety :( chyba, ze miałam wodniste truskawki ;)

      Usuń
  3. Mega apetyczna! U mnie też się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ech, z czasem u mnie krucho - gdyby nie to, pewnie zrobilabym sobie taka konfiturke :)

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.