Już jakiś czas mam swój ulubiony przepis na pizzę (klik), który już znam na pamięć i tak na prawdę robię go już "na oko" :) Ale nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała nowego przepisu. Ciasto, z tego przepisu, jest, w smaku, takie jak w znanej nam pizzerii - "Pizza Hut". Osobiście, lubię tą pizzerię chociaż wolę pizzę domowego wykonania ;) Ale wracając do ciasta. Ciasto jest puszyste i miękkie, mimo, iż cienko je rozwałkowujemy przed pieczeniem. Dodatki to, oczywiście, kwestia gustu :)
Składniki (na 3 spody o średnicy ok 20cm):
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 25g świeżych drożdży
- 1 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego (do ciasta)
- 1 łyżkę soli
Z drożdży, cukru, soli, mleka i wody zrobić zaczyn. Odstawić, żeby "ruszył".
Mąkę przesiać do miski. Do zaczynu dodać olej i wymieszać. Dodać do mąki i wyrabiać przez 10 minut, do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta.
Ciasto podzielić na 3 kulki. Każdą z nich rozwałkować na placek o średnicy 20cm. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem lub oliwą.
Brzegi ciasta posmarować olejem. Umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5h.
Po wyrośnięciu, ciasto posmarować sosem pomidorowym (przepis klik) i ułożyć ulubione dodatki.
Piec w piekarniku nagrzanym (na kamieniu do pizzy) do 200C (z teromoobiegiem) przez ok.20 minut (do zarumienienia się brzegów ciasta).
Smacznego!
* przepis znaleziony na stronie 'Kingi Paruzel'
Przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPiękne wygląda, zjadłabym pizze
OdpowiedzUsuńWYGLADA PRZEPYSZNIE !do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńMm, pysznie wygląda! Wypróbuję : )
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) pozdrawiam i zapraszam http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/
OdpowiedzUsuńdokładnie tego przepisu szukałam :)
OdpowiedzUsuńzapraszam: www.calaonawsieci.blogspot.com :)
Pyszna ! Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńPamiętajmy, żeby ciasto było tak cienkie, jak to tylko możliwe. Wtedy będzie najlepsze!
OdpowiedzUsuńfantastycznie zarumienione brzegi! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis sprawdzałam tydzień temu, a od tegou czasu zdążyłam zrobić już drugą pizzę. Także to o czymś świadczy. Szczerze polecam :-)
OdpowiedzUsuńSzybkie, proste, genialne :)
OdpowiedzUsuńNa zdjęciach ciasto wygląda na idealne :) Domyślam się, że smakuje równie pysznie :) Obawiam się, że długo nie wytrzymam i będę musiała wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńCiężko się nie zakochać w takim przepisie :) Ciasto wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Ostatnio jednak stawiam na kuchnię amerykańską. amerykańskie steki Wrocław to jedna z najlepszych rzeczy jakie jadłem w ostatnim czasie :)
OdpowiedzUsuńByłem menedżerem w pizzy hut. Bez mleka.
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę :) Spróbuje zrobić bez mleka :) zobaczę, czy wyjdzie równie puszyste :) oczywiście nie jest to przepis prosto z Pizzy Hut, tylko ciasto jest podobne w smaku jak w pizzeri. Spróbuję zrobić bez mleka :) Dzięki za podpowiedź :)
UsuńPrzecudny przepis. Już kilkukrotnie go wykorzystałam, za każdym razem pizza przepyszna. Trochę szkoda że dopiero teraz znalazłam ten przepis, ale lepiej późno niż wcale. :P
OdpowiedzUsuńWygląda super, na pewno spróbuje przy najbliższym weekendzie :)
OdpowiedzUsuńWyrabianie ciasta na pizzę to podstawa i baza do tego, żeby pizza była smaczna. Aby odpowiednio wyrobić ciasto na dużą skalę warto zainwestować w mikser spiralny, dzięki któremu z łatwością wyrobisz ciasto nawet w pizzerii.
OdpowiedzUsuńŚwietnie się czyta twoje wpisy
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Z chęcią go wypróbuję!
OdpowiedzUsuń