26 czerwca 2013

Przepis na ciasto na pizzę jak z Pizza Hut

Już jakiś czas mam swój ulubiony przepis na pizzę (klik), który już znam na pamięć i tak na prawdę robię go już "na oko" :) Ale nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała nowego przepisu. Ciasto, z tego przepisu, jest, w smaku, takie jak w znanej nam pizzerii - "Pizza Hut". Osobiście, lubię tą pizzerię chociaż wolę pizzę domowego wykonania ;) Ale wracając do ciasta. Ciasto jest puszyste i miękkie, mimo, iż cienko je rozwałkowujemy przed pieczeniem. Dodatki to, oczywiście, kwestia gustu :)



Składniki (na 3 spody o średnicy ok 20cm):
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 25g świeżych drożdży
- 1 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego (do ciasta)
- 1  łyżkę soli


Z drożdży, cukru, soli, mleka i wody zrobić zaczyn. Odstawić, żeby "ruszył".
Mąkę przesiać do miski. Do zaczynu dodać olej i wymieszać. Dodać do mąki i wyrabiać przez 10 minut, do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta.
Ciasto podzielić na 3 kulki. Każdą z nich rozwałkować na placek o średnicy 20cm. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem lub oliwą.
Brzegi ciasta posmarować olejem. Umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5h.


Po wyrośnięciu, ciasto posmarować sosem pomidorowym (przepis klik) i ułożyć ulubione dodatki.
Piec w piekarniku nagrzanym (na kamieniu do pizzy) do 200C (z teromoobiegiem) przez ok.20 minut (do zarumienienia się brzegów ciasta).

Smacznego!


* przepis znaleziony na stronie 'Kingi Paruzel' 

15 komentarzy:

  1. Piękne wygląda, zjadłabym pizze

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm, pysznie wygląda! Wypróbuję : )

    OdpowiedzUsuń
  3. dokładnie tego przepisu szukałam :)

    zapraszam: www.calaonawsieci.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna ! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętajmy, żeby ciasto było tak cienkie, jak to tylko możliwe. Wtedy będzie najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastycznie zarumienione brzegi! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis sprawdzałam tydzień temu, a od tegou czasu zdążyłam zrobić już drugą pizzę. Także to o czymś świadczy. Szczerze polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na zdjęciach ciasto wygląda na idealne :) Domyślam się, że smakuje równie pysznie :) Obawiam się, że długo nie wytrzymam i będę musiała wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciężko się nie zakochać w takim przepisie :) Ciasto wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Ostatnio jednak stawiam na kuchnię amerykańską. amerykańskie steki Wrocław to jedna z najlepszych rzeczy jakie jadłem w ostatnim czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Byłem menedżerem w pizzy hut. Bez mleka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę :) Spróbuje zrobić bez mleka :) zobaczę, czy wyjdzie równie puszyste :) oczywiście nie jest to przepis prosto z Pizzy Hut, tylko ciasto jest podobne w smaku jak w pizzeri. Spróbuję zrobić bez mleka :) Dzięki za podpowiedź :)

      Usuń
  11. pizza wyszła rewelacyjna , polecam

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.