4 września 2013

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami, śliwkami, cynamonem i bezą

Ostatnio, bardzo zasmakowało mi połączenie prażonego jabłka ze śliwką i do tego cynamon. Taki sam farsz zastosowałam przy drożdżowych naleśników (klik). Coś pysznego! A ten zapach unoszący się, podczas ich smażenia - obłęd. Coś mi się wydaje, że ciasto nie raz zagości na naszym stole ;)


Składniki : (na tortownicę o średnicy 23cm i wysokości 7cm)

ciasto:
- 4 żółtka
- 3/4 -1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżki octu
- 200g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* farsz:
- 0,5 kg średniej wielkości jabłka (twarde i soczyste)
- 0,5 kg śliwek
- cukier i cynamon wg smaku 
* beza:
- 4 białka (rozm.L - 150ml)
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego 

Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto. Podzielić je na 2 części (jedną większą, jedną mniejszą) i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (większa część) rozwałkować (podsypywać mąką w trakcie wałkowania) i wyłożyć formę, równomiernie rozkładając ciasto. Schłodzić w lodówce min.1h.
Nakłuć spód ciasta widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi lub ziarnami fasoli. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15-20 minut.
Jabłka obrać i pokroić na ósemki, a później jeszcze na pół (tak aby otrzymać kostki z jabłka). Śliwki umyć, wyjąć pestkę i podzielić na 4. Jabłka i śliwki usmażyć na patelni (można podlać 0,5 szklanką wody). Dodać cukier i cynamon. Jabłka nie powinny nam się całkowicie rozpaść. Muszą pozostać kruche, ale usmażone.
Wyłożyć na podpieczony spód.
Białka ubić ze szczyptą soli na średnio-sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru i dokładnie miksować do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Krótko zmiksować. Wyłożyć na masę jabłkowo-śliwkową.
Drugą część (mniejszą) schłodzonego ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Naprzemiennie układać na wierzch ciasta (na ubite białka), tworząc kratkę. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
Piec ok. 45 min, aż wierzch zrobi się złocisty. 
Wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!
 

4 komentarze:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.