22 lutego 2018

Muffiny, orzechowe babeczki z masłem orzechowym

Dawno na blogu nie było muffin na słodko. Dzisiaj to nadrabiam. Będzie mega fistaszkowo i nie aż tak słodko. Polecam. Muffiny są puszyste, delikatne w smaku z orzeszkami w środku. Szybkie do zrobienia. I jak na muffiny przystało - zawsze wychodzą :) Polecam.

Składniki (na 12 tradycyjnej wielkości muffinek):
* ciasto:
- 200g mąki pszenej
- 150g cukru
- 2 jajka
- 200g masła orzechowego 
- 180ml mleka
- 80g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g solonych orzeszków ziemnych (z grubsza posiekanych)
* krem:
- 100g masła miękkiego
- 100g masła orzechowego
- 40-50g cukru pudru
- 100ml śmietany kremówki (schłodzonej)





Ciasto:
Masło utrzeć z masłem orzechowym, mlekiem i cukrem na gładką i puszysta masę (ok.7 min miksowania na najwyższych obrotach). Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane z grubsza solone fistaszki (trochę zostawić do dekoracji kremu). Wymieszać łyżką.
Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierem do pieczenia, tak do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut (do tzw "suchego patyczka").
Muffiny wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

Krem:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce utrzeć ze sobą masło, masło orzechowe i cukier puder (ilość do smaku). Dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować muffiny.*
Posypać posiekanymi fistaszkami.





Smacznego!

* krem ładnie utrzymuje swój kształt i nie ma potrzeby dodawania do niego żelatyny (należy tylko pamiętać, żeby śmietana kremówka była mocno schłodzona i dobrze ubita).

13 komentarzy:

  1. Wyglądają jak małe różyczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak na moje, to bardziej cupcakes niz muffiny. Zreszta, co tam nazwa, wazne, ze prezentuja sie cudnie, a smakuja pewnie jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie szczerze dla mnie to i to, to to samo :P Muffiny bo można jeść je również bez kremu i są obłędne :))

      Usuń
  3. Porywam ! Kocham wszystko co ma w sobie masło orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla fanów masła orzechowego to prawdziwa gratka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne! Uwielbiam wszystko co z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie udekorowane, u mnie nigdy tak nie wychodzą. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam jakie piękne muffinki i do tego orzechy. Czego chcieć więcej ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, wyglądają fantastycznie! :D

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.