Pyszny chleb z chrupiącą skórką i dziurami. Jest prosty w wykonaniu i zawiera niewiele składników. Idealny na poranne śniadanie. Chleb wychodzi miękki i nie kruszy się podczas krojenia, nawet drugiego dnia. Poniżej przedstawiam dwa warianty przygotowania. Tradycyjny i dla posiadaczy Tefala Companion.
Składniki (na 1 bochenek):
- 750 g mąki pszennej (użyłam typ 450)
- 500 ml ciepłej wody
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 2 płaskie łyżeczki soli (10g)
- 1 łyżka oleju (dowolnego)
Sposób przygotowania w Tefal Companion:
Drożdże wymieszaj w ciepłej wodzie. Odstawić na chwilę.
W misie miksera załóż nóż do wyrabiania.
Wsyp mąkę, sól, dodaj olej i rozpuszczone drożdże.
Ustaw program Pastry P1.
Po wyrobieniu ciasta ustaw: temperatura 30C czas 120 minut.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowanie tradycyjne:
Drożdże wymieszaj w ciepłej wodzie. Odstawić na chwilę.
Do misy miksera zamontować hak do wyrabiania ciasta.
Wsyp mąkę, sól, dodaj olej i rozpuszczone drożdże.
Wyrób gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 1h. Ciasto powinno powiększyć swoją objętość. Gotowe ciasto przełóż do naoliwionej miski. Zakryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na min 12h.
Piekarnik nagrzej do 220C (bez termoobiegu, grzanie góra i dół). Gotowe ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Uformuj bochenek. Gotowy chleb przełóż na oprószoną mąką (i gorącą) blachę. Piecz 45 minut aż chleb nabierze rumianej skórki, a stukany od spodu wyda głuchy odgłos.
Ostaw do wystudzenia na kratce.
Smacznego!
*przepis pochodzi z bloga Odjechani.com
wspaniały prosty chlebek :) muszę spróbować, bo tutejsze pieczywo to jakaś porażka :)
OdpowiedzUsuńSuper chlebek, teraz często spotykany jest chleb, który wręczy wypełniony jest dziurami :)
OdpowiedzUsuńSchrupałabym go. =)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie ��
OdpowiedzUsuń