18 września 2014

Owsiane ciastka z dziurką

Jak wiecie, co jakiś czas na moim blogu pojawia się przepis na ciastka owsiane, które po prostu uwielbiam. Dlatego ciągle szukam nowych kombinacji smakowych. Dzisiaj przepis na pyszne, chrupiące kolejne* ciastka owsiane z dziurką. Do tego bez jajek. Samo zdrowie! Kto się skusi? Pracy przy nich na prawdę niewiele, a uwierzcie mi, że wszyscy będą się nimi zajadać. Nawet dzieci :) Polecam z czystym sumieniem. Długo utrzymują świeżość o ile trzymane będą w szczelnym pojemniku - inaczej będą twardsze.

'owsiane ciastka z dziurką'

Składniki:
- 200 g płatków owsianych
- 150 g mąki pszennej
- 50 g płatków migdałów lub innych orzechów
- 100 g miękkiego masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 30 gorzkiej czekolady
- cukier




Płatki owsiane z migdałami zmiksować w blenderze (nie na mąkę). Dodać pozostałe składniki (bez cukru), posiekaną czekoladę i wyrobić ciasto. Ciasto nie powinno kleić się bardzo do rąk. 
Ciasto wyłożyć na folię spożywczą i delikatnie rozłożyć w kształcie okręgu. Przykryć folią. Ostawić na 30-40 min do lodówki. Rozwałkować przez folię, na grubość ok 3mm. Wycinać kółka. Delikatnie przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z wierzchu posypać cukrem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 180C przez ok 25-30 minut (do zarumienienia się ciastek).
Po upieczeniu wyłożyć na blachę.

Smacznego!





* pozostałe przepisy znajdziesz tu, tu i tu.

7 komentarzy:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.