Święta tuż tuż...uwielbiam ten przedświąteczny klimat. Zapach cynamonu i goździków w kuchni. Góry pierniczków czekające na ozdobienie. Lista wypieków powiększająca się z dnia na dzień. Lubię to całe przedświąteczne napięcie. Dzisiaj, częstuję Was szybkim piernikowym ciastem z budyniem. Co prawda, nie jest to ten tradycyjny - staropolski (przepis tutaj), bo ten potrzebuje czasu i jest już na niego trochę za późno, ale mogę śmiało powiedzieć, że zaspokoi wasz piernikowy głód. Ciasto robi się błyskawicznie (a jeszcze szybciej, gdy użyjecie gotowego budyniu - ja robię swój własny, bo ten domowy, to jednak domowy ;)).
* ciasto:
- 200g masła
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2-3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
* budyń:
- 500 ml mleka
- 5 żółtek
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200g białej czekolady
* polewa:
- 200g gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 200ml mleka
- dodatkowo 2-3 łyżki powideł śliwkowych
Ciasto:
Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Gotować na średnim ogniu przez ok 10 minut. Masę przestudzić. Dodać żółtka, mąkę i proszek. Zmiksować na gładką masę.
Białka ubić na sztywno. Dodać do kakaowej masy. Delikatnie wymieszać.
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C przez 50-55 minut (do tzw."suchego patyczka").
Ciasto wystudzić.
W między czasie przygotować budyń.
Do garnka wsypać mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy i dodać żółtka, wymieszać. Dodawać stopniowo mleko, cały czas mieszając. Postawić na ogniu i mieszając podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Cały czas podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Dodać startą na grubych oczkach białą czekoladę i rozpuścić ją w budyniu. Na koniec zagotować. Podczas podgrzewania, budyń cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Odstawić z ognia i przykryć folią spożywczą. Ostudzić.
Czekoladę posiekać i zalać gorącym mlekiem (uwaga! musi być to gotujące się mleko, inaczej czekolada się nie rozpuści!), dodać masło i cukier. Mieszać do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy.
Ciasto przeciąć wzdłuż, posmarować cienką warstwą podgrzanych powideł (dwa kawałki ciasta) i przełożyć masą budyniową. Polać gotową polewą lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racja, te święta są wyjątkowe przez ich zapachy i korzenne smaki :) A ciasto wyglada obłędnie!
OdpowiedzUsuńjaki wymiar blachy?
OdpowiedzUsuń20x30cm
Usuń