20 grudnia 2016

Korzenne kruche ciasteczka, szybkie

W domu pachnie piernikiem, cynamonem i goździkami - a więc Święta tuż tuż.  Świąteczny tydzień trwa, i dzisiaj dzielę się przepisem na szybkie korzenne kruche ciasteczka. Ciastka zachowują idealnie swój kształt podczas pieczenia i w szczelnym pojemniku spokojnie dotrwają do Świąt. 

Składniki (na jedną blachę ciastek):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanka cukru pudru
- 1 żółtko
- 100g miękkiego masła
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżki miodu 


Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i utrzeć jednolite kruche ciasto.
Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na min 30 minut (można i dłużej).
Blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto o grubości min 5mm. Wycinać dowolne kształty.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 7-10 minut (w zależności od grubości ciastek).
Studzić na kratce.

Wystudzone ciastka można dekorować - lukrem, polewą lub innymi zdobieniami.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Dziękuję za inspiracje, i za oszczędność czasu, dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. oł jeeeee zrobiłam je, obłędnę, dziekuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Te zdjęcia!! Zjadłabym telefon oglądając Twoje zdjęcia! Moje ukochane ciastka korzenne! Mmmm pyycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta i ciasteczka korzenne:)

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.