W domu pachnie piernikiem, cynamonem i goździkami - a więc Święta tuż tuż. Świąteczny tydzień trwa, i dzisiaj dzielę się przepisem na szybkie korzenne kruche ciasteczka. Ciastka zachowują idealnie swój kształt podczas pieczenia i w szczelnym pojemniku spokojnie dotrwają do Świąt.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanka cukru pudru
- 1 żółtko
- 100g miękkiego masła
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżki miodu
Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na min 30 minut (można i dłużej).
Blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto o grubości min 5mm. Wycinać dowolne kształty.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 7-10 minut (w zależności od grubości ciastek).
Studzić na kratce.
Wystudzone ciastka można dekorować - lukrem, polewą lub innymi zdobieniami.
Smacznego!
Dziękuję za inspiracje, i za oszczędność czasu, dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńoł jeeeee zrobiłam je, obłędnę, dziekuję.
OdpowiedzUsuńTe zdjęcia!! Zjadłabym telefon oglądając Twoje zdjęcia! Moje ukochane ciastka korzenne! Mmmm pyycha
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta i ciasteczka korzenne:)
OdpowiedzUsuń