Najpopularniejsze śledzie w Szwecji. Marynowane śledzie w słodkiej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Przepis na te śledzie jest bardzo prosty w wykonaniu i już teraz możecie je zrobić i trzymać do miesiąca w lodówce.
- 4 filety matjas z zalewy solnej, wymoczone min 6h
- 1 czerwona cebula
- 1 średnia marchew
- 10 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 150 ml octu
- 150 ml wody
Śledzie pokroić w 5cm kawałki.
Czerwoną cebulkę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w słupki.
Wszystkie składniki (oprócz śledzi) umieścić w garnuszku i zagotować. Wystudzić całkowicie.
Śledzie umieścić w słoiku i zalać marynatą (razem z cebulą i marchewką - można warstwami poukładać). Wstawić do lodówki na min 24h i można konsumować.
Przechowywać do miesiąca w lodówce.
Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga Pistachio
Bardzo smakowicie to się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za śledziami w occie, ale zdjecia są bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńMąż wydrukował przepis i już się robią:-) nie przepadam za śledziami ale te są wyjątkowe, dziękuję za przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam! Są pyszne!
OdpowiedzUsuń