8 maja 2017

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, z rabarbarem lub kruszonką

Na blogu jest już przepis na ciasto drożdżowe, wg przepisu mojej babci ale ten przepis na tą drożdżówkę jest genialny! Wsypujesz wszystkie składniki (Wg odpowiedniej kolejności) do miski i czekasz. Potem wszystko mieszasz, przekładasz do formy i pieczesz. A do tego drożdżówka ta wychodzi zawsze! Nie ma konieczności robienia zaczynu, tylko koniecznie trzymajcie się kolejności dodawania składników do miski. Ciasto drożdżowe można zrobić w dwóch wariantach - z owocami lub z kruszonką, albo i z owocami i z kruszonką! A Ty na którą opcję się skusisz?
ciasto drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem, z kruszonką

Składniki (na keksówkę):
- 5g świeżych drożdży
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 3 małe jajka (rozm.M)
- 0,5 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki

* opcjonalnie:
- świeże owoce (u mnie rabarbar)
- lub kruszonka wg przepisu:
- 50g zimnego masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki

Drożdże rozkruszyć do szklanej miski, zasypać cukrem, dodać mleko, rozkłócone jajka, olej i na koniec mąkę. Nie mieszać!
Przykryć ściereczką i odstawić na min 2h w ciepłe miejsce.
Następnie wszystko wymieszać łyżką, do połączenia się składników.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć pokrojony rabarbar lub kruszonkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-40 min (do tzw."suchego patyczka").

Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia.

Smacznego!

ciasto drożdżowe z rabarbarem na blogu cook yourself


10 komentarzy:

  1. Super, a co będzie jak nie dodam jajek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaki substytut zastosujesz? Jeśli będzie to zamiennik, to dodaj go w takiej samej kolejności jak jajka :) Ale nie daję gwarancji, że wyjdzie. Niestety nie robiłam bez jajek nigdy drożdżówki - czas to nadrobić :) ;)

      Usuń
  2. Kochana nie zgadniesz ale kupiłam rabarbar i własnie zaczełam robić ciasto na drozdzówkę:) a teraz wchodze do Ciebie i proszę :) hihi wiosna jest super:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak <3 wiosna jest super :)) w końcu możemy ją mieć na talerzach, czekam na ta jeszcze za oknem :P hhehehe drożdżówka z rabarbarem to must have początku wiosny :P mam nadzieję, że starczy Tobie mąki na kruszonkę, bo u mnie ledwo ledwo na ciacho starczyło ;) :*

      Usuń
  3. Nie kuszę się na nic, bo nie mam piekarnika, ale gdybym miał to zdecydowanie powiedziałbym komuś, żeby to dla mnie zrobił.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj szkoda, że nie masz piekarnika :( znajdź kogoś bo warto zrobic i ta osoba się nie narobi przy tym cieście, bo jest bez wyrabiania, czyli najcięższa robota odpada :D

      Usuń
  4. a kruszonke jak zrobic? wymieszac to wszystko razem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak rozdrabniamy w palcach masło, mąkę i cukier :) i powstaje kruszonka :)

      Usuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.