10 maja 2017

Zupa krem z rzodkiewek i jabłek

Pyszny, delikatnie słodki (tak tak słodki - bo po upieczeniu czy ugotowaniu, rzodkiewki są słodkie) krem z rzodkiewek i jabłek. Idealnie kremowy sycący. Jeśli zastanawiacie się czy go zrobić - zróbcie i spytajcie się domowników, jakie są składniki tego kremu. Uwierzcie mi, nikt nie wpadnie na to, że są tam rzodkiewki. Do tego ten piękny kolor :)
zupa krem z rzodkiewki na blogu cook yourself

Składniki:
- 3 pęczki rzodkiewek (ok 500g rzodkiewek bez liści)
- 500g ziemniaków (waga przed obraniem)
- 1 duża cebula
- 2 jabłka
- 1 l wody lub bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz

Przygotowanie w Tefal CC:
Cebulę obrać i pokroić na 4. Wrzucić do misy z nożem tnącym i posiekać. Obroty: 9 prędkość: 30s.
Następnie dodać masło i obrane jabłka, pokrojone na ćwiartki. Ustawić program Slow Cook P1.
Następnie dodać obrane ziemniaki (większe przekroić na pół) oraz umyte rzodkiewki. Dodać sól i pieprz. Zalać bulionem. Ustawić program Soup P1.

Przygotowanie tradycyjne:
Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć  na maśle. Dodać obrane jabłka, pokrojone na ćwiartki oraz rzodkiewki (przekrojone na pół) i wszystko dusić przez ok. 5 minut. Dodać ziemniaki, rzodkiewki i zalać bulionem.  Gotować na wolnym ogniu przez ok 20-25 minut (do miękkości warzyw).
Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Doprawić do smaku.

Podawać z grzankami lub/i podsmażonymi na maśle rzodkiewkami.

Smacznego!


2 komentarze:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.