Oj ten przepis odczekał swoje oj odczekał. Wszystkiemu winny jest brak zdjęć, a brak zdjęć, bo surówka rozchodzi się w tempie ekspresowym. Smakuje identycznie jak w KFC. U mnie w domu, jak już się pojawi, to gości na stole do czasu aż nam się znudzi ;) Idealna do obiadu, czy burgerów. Polecam od razu zrobić z podwójnej porcji, bo gwarantuje Wam, że zniknie!
Składniki:
- 0,5 główki białej kapusty* (4 szklanki posiekanej)
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 1/3 szklanki cukru pudru**
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki majonezu
- 1,5 łyżki octu winnego
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Kapustę posiekać. Dodać starte na grubych oczkach obrane marchewki. Dodać posiekaną cebulę. W miseczce wymieszać cukier puder, mleko, majonez, ocet i sok z cytryny. Dodać sól i pieprz. Zalać warzywa i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min 2h. Przed podaniem ponownie wymieszać.
Smacznego!
* robiłam ze starej jak i młodej kapusty - zawsze wychodzi
** nie zastępujcie cukru pudru zwykłym cukrem, ponieważ on się tak dokładnie nie rozpuści z sosie i będzie "zgrzytał" pod zębami
A mleko surowe z kartonu? I czy nie za kwaśna wychodzi jak jest ocet i sok z cytryny?
OdpowiedzUsuńTak mleko może być z kartonu, butelki. Coleslaw nie wychodzi kwaśny :)
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź :)
UsuńDaj znać czy smakowała :)
Usuńu mnie w domu, każdy czeka aż ją zrobię :)
A zamiast octu winnego moze byc oliwa z oliwek ?
OdpowiedzUsuńNie - dodaj więcej soku z cytryny :) łącznie ok 3-4 łyżek soku z cytryny.
UsuńA czy ma znaczenie ile mleko ma procent tłuszczu ?
OdpowiedzUsuńNie ma znaczenia :)
UsuńNigdy nie jadłam surówki z KFC, ale ta wyglada super, mimo, że oczywiście nie jest z KFC :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam do grilla. znikneła z miski w ciągu 10 min :) REWELACJA tylko jak dla mnie troszke duzo cebuli. jutro dam mniej :)
OdpowiedzUsuńSuper! miło słyszeć :) z cebulą można próbować ją zmniejszyć :) Ale cieszę się, że smakowała :)
UsuńJa dzisiaj również serwowałam ją podczas grilla i równie szybko zniknęła :)
a cebula w piórka czy kostkę?
OdpowiedzUsuńMoże być w piórka lub półksiężyce :)
Usuńcebula może być starta na tarce?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńPolecam każdemu. Robiłam tą surówkę z tego przepisu i jest naprawdę PYCHA
OdpowiedzUsuńczy można ją przechowywać np. w słoiku
OdpowiedzUsuńNiestety nie - surówkę należy zjeść w ciągu 2-3 dni od przygotowania.
UsuńRewelacja właśnie wylądowała w lodówce ,ale czy wytrzymie do obiadu?Ja mogę ją pałaszować taką świeżą,chrupiącą.
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć octu jabłkowego lub zwykłego zamiast winnego?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuń