Dzisiaj na ostro! Dżem/konfitura z papryczek chili - dla odważnych - z papryczek habanero ;) Idealny do wszystkiego, do czego lubicie dodawać słodko-ostrą papryczkę. Pasuje zarówno jako pasta na kanapki, do zapiekanek, jak i do mięsa. Spróbujcie i szykujcie się na ostre smaki :)
Składniki (na 1 mały słoiczek jak na zdjęciu):
- 300g ostrych papryczek
- 70-100g cukru
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1/4 szklanki wody
Papryczki umyć i odciąć zielone końcówki.
Do misy Tefala CC umieścić ostrze ultra blade, wsadzić papryczki. Wsadzić pojemnik do gotowania na parze, aby zmniejszyć pojemność misy. Ustawić prędkość 10 czas 20 sekund. Posiekać. Dodać cukier, sok z cytryny i wodę. Ustawić program Soup P1.
Przygotowanie tradycyjne:
Umyte papryczki posiekać i umieścić w garnuszku. Dodać wodę, sok z cytryny, cukier i gotować na wolnym ogniu przez 35 min, mieszając. Pod koniec gotowania wszystko zmiksować blenderem.
Gotowy dżem/konfiturę przełożyć do czystego słoika.
Zawekować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz