Pyszna, kremowa surówka z ogórków gruntowych, czerwonej cebulki - idealna zarówno do obiadu jak i do grilla. Orzeźwiająca w smaku, dzięki listkom mięty. Polecam!
Składniki:
- 10 ogórków gruntowych
- 1 cebulka czerwona
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz
- szczypiorek/koperek
- 2 listki mięty
Ogórki ubrać i opcjonalnie obrać. Pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyca, dodać do ogórka. Posolić, popieprzyć i dodać sok z cytryny. Wymieszać.
Majonez połączyć ze śmietaną, zalać ogórki. Dodać posiekany szczypiorek lub koperek. Dokładnie wymieszać. Na wierzch posypać posiekaną miętą.
Smacznego!
Musi być orzeźwiająca, zwłaszcza w te upały.
OdpowiedzUsuńSuper, jakoś jak na dniach będzie cieplej na pewno u mnie zagości - bo narazie tylko deszcz i deszcz...
OdpowiedzUsuń