28 sierpnia 2017

Naleśniki gryczane, bezglutenowe

Moje nowe odkrycie - naleśniki gryczane :) Pyszne, delikatne, puszyste. Ze świeżymi owocami lub białym serem smakują wybornie. 

Składniki:
- 2 szklanka białej kaszy gryczanej niepalonej lub 1 szklanka mąki gryczanej (jak przygotować samodzielnie mąkę gryczaną ?
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli

Przygotowanie w Tefal Companion: 
Kaszę wsypać do misy miksera. Założyć ostrze do wyrabiania. Umieścić koszyk do gotowania na parze. Ustawić obroty: 12 czas: 3 minuty.
Gdy mąka będzie gotowa, dodać mleko i pół szklanki wody, jajka, oleju i sól. Ustawić obroty: 8 czas: 20s-30s.
Ciasto ostawić na min 30 min. 
Gdyby ciasto, po tym czasie, było za gęste dodać pozostałą wodę.

Przygotowanie tradycyjne:
Z kaszy gryczanej zrobić mąkę (np. w misie blendera).
Do mąki dodać mleko, pół szklanki wody, jajka, olej i sól. Zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić na min 30 min. Gdyby ciasto, po tym czasie było za gęste, dodać pozostałą wodę gazowaną.

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni np naleśnikowej.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

1 komentarz:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.