7 lutego 2018

Mini pączki z ricottą

    Tłusty czwartek już w tym tygodniu, więc czas na pączki. Tym razem w wersji mini i z dodatkiem ricotty. Pyszne. Takie na "jeden ząb". I do tego obtoczone w cynamonie lub w cukrze pudrze. Polecam.



    Składniki:
    - 1 jajko
    - 1 łyżka cukru
    - 1-1,5 szklanki mąki pszennej
    - 3 łyżki mleka
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 opakowanie sera ricotta (250g)
    - 1 łyżeczka skórki z cyrtyny
    - 1 litr oleju do smażenia
    - cynamon, cukier puder do obtoczenia



    W misce wymieszaj ze sobą jajko, cukier, mąkę, mleko, ricottę i skórkę z cytryny.
    Olej podgrzej do 170C.
    Z ciasta formować kuleczki i wrzucać je na rozgrzany olej. Przewrócić dopiero, gdy brzegi mini pączków się zarumienią na złoty kolor.
    Po usmażeniu, układać na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.
    W miseczce zmieszać cynamon z cukrem pudrem.
    Ciepłe pączki obtoczyć w mieszance cynamonowo-cukrowej lub w samym cukrze pudrze.

    Smacznego!



    2 komentarze:

    © Cook Yourself 2012-2018

    Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.