25 marca 2018

Ajerkoniak - domowy likier jajeczny

Najlepszy ajerkoniak domowy piłam u swoich Przyjaciółek. Był taki gęsty i przepyszny, że długo szukałam przepisu, na taki ajerkoniak, aby chociaż troszeczkę przypominał mi go w smaku. I oto jest :) pyszny, gęsty i po prostu pycha!



Składniki:
- 6 żółtek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 1 szklanka wódki (lub pół szklanki spirytusu + pół szklanki przegotowanej wody)

Sposób przygotowania w Tefal Companion:
Do misy miksera załóż trzepaczkę. Dodaj same żółtka i cukier. Ustaw program: temperatura 70C, obroty: 3 i czas: 10 minut
Po 5 minutach ubijania dodaj pół puszki mleka skondensowanego i wódkę. Wymieszaj.
Gotowy ajerkoniak przelej do czystych butelek zostawiając szyjkę butelki pustą. Ajerkoniak zgęstnieje, później dolej wódki lub wody - wg upodobania.

Sposób przygotowania tradycyjnego:
Żółtka ukręć na parze z cukrem, do uzyskania puszystej i białej masy. Następnie cienkim strumieniem wlej mleko skondensowane i ciągle ucierając dodawaj powoli alkohol, żeby ajerkoniak się nie zważył.
Gotowy ajerkoniak przelej do czystych butelek zostawiając szyjkę butelki pustą. Ajerkoniak zgęstnieje, później dolej wódki lub wody - wg upodobania.

Gotowy ajerkoniak przed wlaniem porządnie wstrząsnąć.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.