21 marca 2018

Mazurek chałwowy

Kolejna propozycja wielkanocnych wypieków. Mazurek dla miłośników chałwy. Jest przepyszny! Ogólnie bardzo słodki ale wiadomo, dla pożeraczy chałwy, nic nie jest słodkie ;) Kruchy spód, cierpka konfitura i słodka chałwa - idealne połączenie. Ciężko się od niego oderwać.
przepis-na-mazurek-z-chałwą-na-blogu-cookyourself

Składniki (na 2 małe mazurki lub jeden większy):
* kruchy spód:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

* masa chałwowa:
- chałwa 250g
- 50 ml mleka

* dodatkowo:
- cierpki dżem/konfitura - użyłam wiśniowej


przepis-na-mazurek-z-chałwą-na-blogu-cookyourself

Z podanych składników ugnieść kruche ciasto. Wsadzić do lodówki na min 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować i podpiec w piekarniku 10 minut w 160 C.
Na upieczony spód rozsmarować cienką warstwę dżemu/konfitury (bez owoców).

Chałwę posiekać, wsadzić do garnuszka i zalać mlekiem. Podgrzewać ciągle mieszając (w razie konieczności dolać niewielką ilość mleka) do rozpuszczenia się chałwy.
Masę wylać na gotowy spód. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!


3 komentarze:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.