29 kwietnia 2018

Surówka z selera, jabłka, rodzynek i orzechów włoskich

Pyszna surówka z selera w której selera nie czuć. Jak to możliwe? A takto :) Zerknijcie po przepis!

Składniki:
- 500g korzenia selera
- 1 duże jabłko (użyłam odmiany Ligol)
- 180g gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego lub 2 łyżki cytryny
- 30-50 g rodzynek
- 30g orzechów włoskich
- sól, pieprz

Sposób przygotowania w Tefal Companion:
Rodzynki zalej wrzątkiem. Odstaw.
Orzechy upraż na patelni i odstaw do wystudzenia.
Do misy miksera zamontuj trzepaczkę. Dodaj jogurt, oliwę, ocet, sól i pieprz. Ustaw obroty: 6 czas: 1 minuta. 
Następnie zdejmij trzepaczkę i zamontuj trzpień do szatkownicy. Załóż ostrze C (duże oczka) i zetrzyj na nim obranego selera i jabłko (prosto do sosu). 
Dokładnie wymieszaj. Dodaj odsączone rodzynki i posiekane orzechy. Wymieszaj.

Sposób przygotowania tradycyjnego:
Rodzynki zalej wrzątkiem. Odstaw.
Orzechy upraż na patelni i odstaw do wystudzenia.
Obierz seler i jabłko i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
W miseczce zrób sos z jogurtu, oliwy, octu i soli i pieprzu. Gotowy sos dodaj do startego selera z jabłkiem i dokładnie wymieszaj.Dodaj odsączone rodzynki i posiekane orzechy. Wymieszaj.

Gotową surówkę odstaw do lodówki, żeby się przegryzła.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.