28 sierpnia 2018

Czeko - jeżyna

W tym roku pierwszy raz w życiu, przerabiałam jeżyny. Zrobiłam dżem, galaretkę i czeko-jeżynę. Ta ostatnia, to eksperyment. Udany eksperyment! Lekko kwaskowata z nutką czekolady. Coś pysznego! Już żałuję, że zrobiłam jej tak mało. Niestety nie mam już w planach, ponownie przerabiać jeżyn w tym roku. Pora na coś innego. Czekają wiśnie, jabłka, brzoskwinie ;) Ale wróćmy do czeko-jeżyny- będzie ona idealna na jesienne śniadania, przy kubku gorącego kakao. O ile coś do tej jesieni zostanie ;) Warto zainwestować w dobrej jakości czekolady (gorzka min 70%), dzięki czemu czeko-jeżyna będzie jeszcze lepsza w smaku.

Składniki (na 2 słoiki po 200ml):
- 1kg jeżyn
- 30g gorzkiej czekolady
- 10g mlecznej czekolady
- 200g cukru
- 30 ml wody



Jeżyny dokładnie umyć. Wrzucić do garnka i zalać 30ml wody. Gotować 20 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać cukier i gotować kolejne 20 minut. Odstawić do wystudzenia na kilka godzin (ja zostawiłam na noc).
Masę przetrzeć przez drobne sito.
Przelać do czystego garnka i ustawić na średnim ogniu na 30 min. Odparować, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać posiekaną czekoladę gorzką i mleczną. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady.
Gorącą masę przelać do słoików. Porządnie zakręcić.
Wystudzone słoiki pasteryzować ok. 7 minut od zagotowania.

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego!





15 komentarzy:

  1. Czekodżemy są zdecydowanie fantastyczne! Ja polecam Ci również zrobienie czekowiśni, jeśli masz zamiar ją "przetwarzać". No i czekośliwka, też jest pyszna: )

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam w ubiegłym roku i też zniknęły bardzo szybko, teraz czekam na swoje owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżynowy zawrót głowy na zimę, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u la la, zjadłabym taki słoiczek na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czeko-jeżyny jeszcze nie jadłam, już żałuję :D

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię takie eksperymenty, nawet bardzo :D
    wiele bym dała za choćby jeden słoiczek... :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. czeko-jeżyna czeko-jeżyną, ale ten rogalik... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie spotkałem się z czeko-dżemami ale chyba najwyższy czas spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. O wow, to musi być pyszne. Chyba się skuszę i wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeśli pilnie potrzebujesz gotówki i nie chcesz tracić czasu na formalności, chwilówki z natychmiastowym przelewem online w 15 minut są idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. Dzięki uproszczonym warunkom aplikacji, wystarczy jedynie posiadać dowód osobisty oraz aktywne konto bankowe.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pożyczki ratalne online to doskonałe rozwiązanie dla osób poszukujących długoterminowego wsparcia finansowego. Bez konieczności wychodzenia z domu, można otrzymać pożyczkę na dowód osobisty, korzystając z prostego systemu aplikacyjnego dostępnego w internecie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeśli pilnie potrzebujesz gotówki, chwilówki z natychmiastowym przelewem online mogą być idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. To szybkie pożyczki udzielane w zaledwie 15 minut, a wszystko odbywa się przez internet.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pożyczka Samoobsługowa Provident to dogodne rozwiązanie dla osób poszukujących szybkiej gotówki. Możliwość wnioskowania online o pożyczkę w wysokości do 20 000 zł na okres spłaty 48 miesięcy to duża wygoda.

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.