19 września 2018

Sos bolognese, sos boloński na zimę, do słoików, sos pomidorowy

Postanowiłam w tym roku zrobić pierwszy raz przecier pomidorowy do słoików i zawekować również nasz ulubiony sos pomidorowy - boloński na zimę, żeby później wiecie - "siup do garnka i gotowe ;)". Do jego przygotowania użyłam podłużnych pomidorów odmiany Lima. Są słodkie, mają mało pestek a dużo miąższu. Pamiętajcie, żeby sos próbować podczas przygotowania i doprawić wg własnych potrzeb.

Składniki (na ok 10-12 słoików o pojemności 320 ml)
- 7 kg pomidorów lima
- 3 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna (sok)
- 150 g cukru  (lub mniej jeśli pomidory są słodkie)
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 10 szt goździków
- 3 liście laurowe
- szczypta gałki muszkatołowej

Pomidor myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem (połowa porcji). Gotujemy na małym ogniu aż pomidory się rozgotują i skórka będzie od nich odchodzić. Często mieszamy, żeby skórka się nie przywarła do dna.

Gorące pomidory przecieramy przez przecierak, by usunąć skórki i pestki. Dodajemy sól i sok z cytryny. Ustawiamy na średnim ogniu i gotujemy aż woda trochę odparuje. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (goździki i liście laurowe najlepiej zmielić w młynku do kawy lub rozgnieść w moździerzu). Gdy sos będzie już gęsty, spróbujemy i ewentualnie dosładzamy. Jeśli chcemy aby nasz sos był gładki, możemy go zmiksować blenderem przed rozlaniem.
Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 25 minut od zagotowania się wody.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Dzięki za ten przepis - nie ma nic lepszego niż zjeść w środku zimy potrawę ze świeżych pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do takiego sosu przyda się też dobra oliwa z oliwek, która podbije jego smak. W celu jej zakupu polecam wizytę w sklepie internetowym https://advancedfood.pl/ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Не на всех сайтах понадобится предоставлять паспортные данные, стоит всего лишь подобрать хорошую систему платежей. Именно раскрученные виртуальные кошельки требуют обязательной идентификации клиентов. Заполучить анонимность можно лишь только на специализированной платформе hydra tm.

    OdpowiedzUsuń
  4. Верификация на проекте hydra onion ссылка производится совершенно просто. Любые пароли от входа хранятся на виртуальных серверах в шифрованном виде. Никнейм покупателя – это только одно, что будет доступно отправителю. Посетителям не потребуется указывать свои при активации учетной записи.

    OdpowiedzUsuń
  5. Скрытная закупка проходит исключительно в закрытой интернет-сети. Человеку незачем подвергать себя опасности, организовывая сделку с поставщиком продукта. Всякая операция на гидра ссылка обеспечивает пользователям высокий уровень безопасности. Многие пользователи в курсе о проекте ГидраРУ, хотя войти на него максимально сложно.

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.