24 września 2012

Dyniowe placuszki

Kolejny przepis z wykorzystaniem dyni. Ale jak tu nie korzystać z tego, że aktualnie jest na nią sezon? Dynia była już u mnie w bułeczkach (klik), a w "wersjach roboczych" jest jeszcze chleb :) Ale teraz coś na szybko - placuszki w wersji na słodko. Są pyszne i chrupiące.


Składniki:
- 1 szklanka puré z dyni (klik)
- 2 jajka od szczęśliwej kurki
- 0,5 szklanki mąki pszennej (lub więcej, do zawiązania gęstego ciasta)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- cukier puder



Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, do uzyskania gęstego ciasta. Smażyć placuszki na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podawać z cukrem pudrem.

Smacznego!

* możecie również spróbować wytrawną wersję placuszków, dodając do ciasta startą na tarce cebulę.

3 komentarze:

  1. Lubię dynię i lubię placuszki. Więc jak najbardziej moje klimaty.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te placuszki. :) Dynia ostatnio schodzi u mnie na kilogramy.

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.