9 września 2012

Tosty francuskie

Tosty te są idealną propozycją na późne, np.niedzielne, śniadanie. Robi się je raz dwa a smakują nieziemsko. Albo na słodko, albo na wytrawnie, wszystko zależy jaki masz smak rano. U mnie tym razem na słodko z cukrem pudrem. Do tego kubek gorącej kawy ze spienionym mlekiem. Mmmm rozmarzyłam się ...



Składniki:
- chleb (może być wczorajszy)
- jajko
- mleko


Chleb pokroić w kromki. Delikatnie namoczyć w jajku, następnie w rozkłóconym jajku lekko dociskając. Smażyć na dobrze rozgrzanym maśle do czasu aż tosty będą zrumienione. Smażyć partiami, najlepiej po 2 tosty na patelni, aby między tostami była jeszcze przestrzeń.
Przełożyć na ręcznik papierowy lub bezpośrednio na talerz. Posypać cukrem pudrem i podawać.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Tosty francuskie to chyba najlepszy możliwy sposób na spożytkowanie czerstwego pieczywa. :)
    Uwielbiam je! A na zdjęciu takie apetyczne...

    OdpowiedzUsuń
  2. ja poproszę wersję wytrawną, od razu 3 kromki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam francuskie. Najlepsze;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygladaja rewelacyjnie, nigdy ich jeszcze nei robilam.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam! pysznie u Ciebie wyglądają

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.