24 września 2016

Karmel wegański bezglutenowy

Najlepszy karmel wegański jaki jadłam! I do tego tylko z 3 składników! Idealny do wszytskiego! Ciasta, ciastek, rogalików, lodów a nawet na chleb! Milion opcji z wykorzystaniem tego karmelu. Przyznam się bez bicia - ja wyjadam go łyżeczką ze słoika! 


Składniki:
- 100g daktyli (najlepsze są te z Lidla :)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 100ml mleka roślinnego/kokosowego/sojowego

Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę.
Namoczone daktyle i masło zblendować na gładką masę. W czasie miksowania dolewać mleko do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli karmel będzie za gęsty - dolewać po łyżce wody z namoczonych daktyli.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie! :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.