Żeby nie było, że w święta osoby będące na diecie bezglutenowej nie mają co zjeść ;) Mam i przepis dla bezglutenowców. Pyszne migdałowo-cynamonowe ciasteczka. Szybkie w przygotowaniu i w szczelnej puszce długo utrzymują swoją świeżość.
- 1 białko
- 125g cukru pudru
- 200g zmielonych migdałów
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/3 soku z cytryny
- szczypta soli
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać w 3 partiach cukier puder i utrzeć na gładką masę. Następnie dodać cynamon, migdały i sok z cytryny. Dobrze wymieszać do uzyskania gęstego ciasta.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po uformowaniu wszystkich ciastek mokrą dłonią delikatnie je rozpłaszczyć.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 20-25 minut.
Studzić na kratce.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego!
Pięknie ciasteczka!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Robię je, muszę, twoje wyglądają fantastycznie :-)
OdpowiedzUsuńJAK JA UWIELBIAM SZYBKIE I DOBRE PRZEPISY. BRAWO TY:-)
OdpowiedzUsuńDAGA
Wyglądają pysznie, a smakują jeszcze lepiej! Cudo
OdpowiedzUsuń