Pyszny, delikatnie słodki (tak tak słodki - bo po upieczeniu czy ugotowaniu, rzodkiewki są słodkie) krem z rzodkiewek i jabłek. Idealnie kremowy sycący. Jeśli zastanawiacie się czy go zrobić - zróbcie i spytajcie się domowników, jakie są składniki tego kremu. Uwierzcie mi, nikt nie wpadnie na to, że są tam rzodkiewki. Do tego ten piękny kolor :)
Składniki:- 3 pęczki rzodkiewek (ok 500g rzodkiewek bez liści)- 500g ziemniaków (waga przed obraniem)- 1 duża cebula- 2 jabłka- 1 l wody lub bulionu warzywnego- 1 łyżka masła- sól, pieprzPrzygotowanie w Tefal CC:Cebulę obrać i pokroić na 4. Wrzucić do misy z nożem tnącym i posiekać. Obroty: 9 prędkość: 30s.Następnie dodać masło i obrane jabłka, pokrojone na ćwiartki. Ustawić program Slow Cook P1.Następnie dodać obrane ziemniaki (większe przekroić na pół) oraz umyte rzodkiewki. Dodać sól i pieprz. Zalać bulionem. Ustawić program Soup P1.Przygotowanie tradycyjne:Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na maśle. Dodać obrane jabłka, pokrojone na ćwiartki oraz rzodkiewki (przekrojone na pół) i wszystko dusić przez ok. 5 minut. Dodać ziemniaki, rzodkiewki i zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok 20-25 minut (do miękkości warzyw).Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Doprawić do smaku.Podawać z grzankami lub/i podsmażonymi na maśle rzodkiewkami.Smacznego!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńto mnie zaskoczyłaś:)
OdpowiedzUsuńa że lubię zupy to pewnie wypróbuję:)