4 marca 2013

Drożdżowa babka zaparzana

Kolejna propozycja na wielkanocną babkę. Tym razem przepis na drożdżową babkę zaparzaną. Co tu dużo mówić - jest pyszna! Miękka, puszysta i pięknie żółta, ponieważ jest na samych żółtkach. Teraz wiem, że na Wielkanoc upiekę z podwójnej porcji! Przepis na małą formę na babkę.
 drożdżowa babka zaparzana

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży
- 80g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 7-8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- garść rodzynek
- szczypta soli

 drożdżowa babka zaparzana

Mleko podgrzać, odlać 1/4 szklanki i resztę zagotować. Do gotującego się mleka dodać 1 szklankę mąki. Energicznie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i pozostałego ciepłego mleka, zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia.
Masło rozpuścić i wystudzić.
Do wystudzonej, zaparzonej mąki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na ok.15 minut. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym.
Do podrośniętego ciasta, dodać utarte żółtka, szczyptę soli i dokładnie wymieszać, dosypując pozostałą mąkę i dodajemy rozpuszczone masło. Pod koniec, dodać rodzinki i dokładnie je wmieszać w ciasto.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i  wysypanej mąką/bułka tartą formy i odstawić na 30 minut.
W tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180C bez termoobiegu. Piec 40 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczeniu można babkę obsypać cukrem pudrem, lukrować czy polać polewą. Ja zostawiłam ją bez niczego i była pyszna!

Smacznego!

 drożdżowa babka zaparzana


* przepis pochodzi ze strony 'Mniam Mniam' autor: Anusiaczka

5 komentarzy:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.