1 marca 2013

Scali bread - chlebowa chałka

To nie są zwykłe chałki, jak z tego (klik) przepisu. Są to zwarte i bardzo smaczne bułeczki, uformowane na kształt mini chałek. Po upieczeniu z chrupiącą skórką. Pyszne! Do tego ten sezam - ahhhh :) Jak dobrze, że udało mi się kilka sztuk zamrozić, będą idealne na jutrzejsze śniadanie. Polecam!

Składniki:
* zaczyn:
- 1 szklanka mąki pszennej (170g) (użyłam mąki pszennej uniwersalnej typ 480)
- 150ml wody
- szczypta świeżych drożdży (wielkości ziarenka grochu)
* ciasto właściwe:
- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki pszennej uniwersalnej typ 480)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (30ml)
- 150ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki mleka w proszku
- 10g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- białko jajka

Z podanych składników przygotować zaczyn. Do dużego słoika, wsypać mąkę, dodać drożdże i wodę. Wymieszać, do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na noc.
Rano, pozostałe składniki umieścić w misce, dodać zaczyn i wyrabiać hakiem, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut lub do podwojenia objętości.
Po tym czasie, odgazować ciasto (uderzyć w nie pięścią). Podzielić na 12 części, a każdą część na 3. Odłożyć pod przykryciem na 10 minut, aby odpoczęło.
Z każdej kulki uformować jednakowe ruloniki. Posmarować je rozkłóconym białkiem i obsypać sezamem. Z 3 ruloników, zapleść warkocz. Dokładnie połączyć końcówki i ukryć je pod spodem. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią, wcześniej posmarowaną odrobiną  oliwy, aby nie przykleiła się do ciasta. Odstawić na 90 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 210C (bez termoobiegu) przez ok.30 minut.
Studzić na kratce.

Smacznego!




* przepis pochodzi z bloga 'Kuchnia Pełna Smaku'



7 komentarzy:

  1. Przepiękne. Uwielbiam chałki ,chciałbym spróbować takie!! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. urocze chałeczki, aż żal jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką chałkę chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wyglądają tak, że też chętnie bym jedną wpałaszowała na jutrzejsze śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudnie, śniadanie z takimi bułeczkami zdecydowanie lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.